Jak si upéct chlebánky.
Musím trochu ze široka, protože, když někomu řeknete kyselo,
ne každý si hned představí polévku, jako my tady pod kérkonošskejma horama.
Tak tedy kyselo je polévka, která se v našem kraji vaří z chlebového kvásku.
A proto ho možná u vás jinde, nemusíte sehnat.
Jak se vaří kyselo ?
No takhle to také nemohu napsat, každý ho vaří jinak..:o))
..koupený kvásek dám do většího hrnku a zaliju ho vodou a přiklopím talířkem.
Takto přiklopený ho nechám asi dva dny zrát.
Kvásek vypotřebuje všechno, co by moh proměnit na kyselé a stane se hladovým.
Takovýto kvásek v hrníčku rozmíchám a dám do velkého hrnce, který doliju vodou a míchám a vařím.
Do hrnce přdám kmín, sůl, sušené houby a špetku pepře.
Nakrájenou cibuli na pánvi osmažím do zlatava a přidám do velkého hrnce k ostatnímu, pořád vařím a občas zamíchám.
Do uvolněné pánve dám trošku oleje a asi 4 vajíčka, osolím je a osmažím, a pak je dám k ostatnímu do hrnce.
Do uvařeného kysela můžete dát uloupané a na kostičky nakrájené ve šlupce vařené brambory, patří tam, ale jde to i bez nich.
Kyselo je nejlepší až druhý den..
|