pryč
s nudou

Dýňové bonbóny..


ZPĚT




Dýňové bonbóny a jak na ně

Nejdříve si musíte vypěstovat dýni.. dýně

Zralou dýni podélně rozpůlíte velkým nožem.. dýně

Nakrájíme ji na asi 4cm široké řezy a seřízneme slupku.. dýně
dýně

Vnitřní měkkou část ořízneme též.. dýně

Takto očištěnou dýni rozkrájíme na krychličky o velikosti asi 1-2 cm dýně

Dýni sesypeme do lavoru a zalijeme asi 2-procentním octovým roztokem (půllitr 8% octa a 4 půllitry vody) tak,
až je všechna dýně ponořena. Takto dýni necháme okolo osmi hodin máčet.. dýně

Po louhování dýně v octu ji propláchneme čistou vodou.. dýně

a v čisté vodě ji pak vaříme 10 minut.. dýně

Připravíme si směs koření a cukr..
Mám ozkoušené tři chutě.
Zázvorová: zázvor, skořice a hřebíček.
Mátová: máta, badyán a trošku hřebíčku a obarvit šťávou z černé jeřabiny.
Kávová: uvařená silná káva ve větším množství po 10minutách přecezená, pálivá paprika a kardamom. dýně

Slijeme vroucí vodu a nahradíme ji cukerným roztokem (2kg cukru na 3 půllitry vody)
Přidáme koření, příchuť..
Celé to ještě uvedeme do varu a odstavíme a přikryjeme pokličkou.
V hrnci to necháme celý den v klidu proslazovat. dýně

Po dni to opět uvedeme do varu a necháme ještě jeden den.
Ještě naposledy se to povaří a pak vytahujeme kousky dýně na cedník, necháme okapat,
a začneme plnit sušičku.. dýně

V sušičce se dýně vysuší na požadovanou suchost :o)
Lze ji usušit do gumova, dobře se to jí, ale nevím, jak dlouho to vydrží,
nebo to jde vysušit skoro až do tvrdé konzistence..
Nejlepší je asi něco mezi :o))

Je tu i taková záludnost, že se vám to zdá ještě měkké (v teplém stavu v sušičce),
ale po vychladnutí vyndané ze sušičky to může být už právě akorát.. dýně

Sušená dýně chutná jako kandované ovoce, lze ji použít podobně jako rozinky i do pečení.
Sušenou dýni uchováváme ve sklenicích, ale přežije asi i volně v míse, akorát se dřív sní.
Proti zkažení je velmi dobře chráněna cukrem.

Cukerný, okořeněný roztok, který po dýni zbyde lze použít jako šťávu do vody na pití.
Zbytek rozvařené, proslazené a okořeněné dýně se dá zavařit do sklenic jako marmeláda nebo klevela.
Ta lze pak použít pro vaření dobrého ovocného čaje, k tomu používáme hlavně dýni se zázvorem..
Ona ta dýně se zázvorem je asi nejlepší, i když pálivá dýně s kávou a kardamomem má také něco do sebe.. :o) dýně

Dobrou chuť :o)
-b-



na začátek