Dýňové bonbóny a jak na ně
Nejdříve si musíte vypěstovat dýni..
Zralou dýni podélně rozpůlíte velkým nožem..
Nakrájíme ji na asi 4cm široké řezy a seřízneme slupku..
Vnitřní měkkou část ořízneme též..
Takto očištěnou dýni rozkrájíme na krychličky o velikosti asi 1-2 cm
Dýni sesypeme do lavoru a zalijeme asi 2-procentním octovým roztokem (půllitr 8% octa a 4 půllitry vody) tak,
až je všechna dýně ponořena. Takto dýni necháme okolo osmi hodin máčet..
Po louhování dýně v octu ji propláchneme čistou vodou..
a v čisté vodě ji pak vaříme 10 minut..
Připravíme si směs koření a cukr..
Mám ozkoušené tři chutě.
Zázvorová: zázvor, skořice a hřebíček.
Mátová: máta, badyán a trošku hřebíčku a obarvit šťávou z černé jeřabiny.
Kávová: uvařená silná káva ve větším množství po 10minutách přecezená, pálivá paprika a kardamom.
Slijeme vroucí vodu a nahradíme ji cukerným roztokem (2kg cukru na 3 půllitry vody)
Přidáme koření, příchuť..
Celé to ještě uvedeme do varu a odstavíme a přikryjeme pokličkou.
V hrnci to necháme celý den v klidu proslazovat.
Po dni to opět uvedeme do varu a necháme ještě jeden den.
Ještě naposledy se to povaří a pak vytahujeme kousky dýně na cedník, necháme okapat,
a začneme plnit sušičku..
V sušičce se dýně vysuší na požadovanou suchost :o)
Lze ji usušit do gumova, dobře se to jí, ale nevím, jak dlouho to vydrží,
nebo to jde vysušit skoro až do tvrdé konzistence..
Nejlepší je asi něco mezi :o))
Je tu i taková záludnost, že se vám to zdá ještě měkké (v teplém stavu v sušičce),
ale po vychladnutí vyndané ze sušičky to může být už právě akorát..
Sušená dýně chutná jako kandované ovoce, lze ji použít podobně jako rozinky i do pečení.
Sušenou dýni uchováváme ve sklenicích, ale přežije asi i volně v míse, akorát se dřív sní.
Proti zkažení je velmi dobře chráněna cukrem.
Cukerný, okořeněný roztok, který po dýni zbyde lze použít jako šťávu do vody na pití.
Zbytek rozvařené, proslazené a okořeněné dýně se dá zavařit do sklenic jako marmeláda nebo klevela.
Ta lze pak použít pro vaření dobrého ovocného čaje, k tomu používáme hlavně dýni se zázvorem..
Ona ta dýně se zázvorem je asi nejlepší, i když pálivá dýně s kávou a kardamomem má také něco do sebe.. :o)
Dobrou chuť :o)
-b-
na začátek
|