pryč
s nudou

Jak na chlebánky..


ZPĚT




Jak si upéct chlebánky.

Musím trochu ze široka, protože, když někomu řeknete kyselo,
ne každý si hned představí polévku, jako my tady pod kérkonošskejma horama.
Tak tedy kyselo je polévka, která se v našem kraji vaří z chlebového kvásku.
A proto ho možná u vás jinde, nemusíte sehnat.
Jak se vaří kyselo ?
No takhle to také nemohu napsat, každý ho vaří jinak..:o))
chlebánky
..koupený kvásek dám do většího hrnku a zaliju ho vodou a přiklopím talířkem.
Takto přiklopený ho nechám asi dva dny zrát.
Kvásek vypotřebuje všechno, co by moh proměnit na kyselé a stane se hladovým.
Takovýto kvásek v hrníčku rozmíchám a dám do velkého hrnce, který doliju vodou a míchám a vařím.
Do hrnce přdám kmín, sůl, sušené houby a špetku pepře.
Nakrájenou cibuli na pánvi osmažím do zlatava a přidám do velkého hrnce k ostatnímu, pořád vařím a občas zamíchám.
Do uvolněné pánve dám trošku oleje a asi 4 vajíčka, osolím je a osmažím, a pak je dám k ostatnímu do hrnce.
Do uvařeného kysela můžete dát uloupané a na kostičky nakrájené ve šlupce vařené brambory, patří tam, ale jde to i bez nich.
Kyselo je nejlepší až druhý den..


Chlebánky

Připravte si nyní těsto na chlebánky.
chlebánky Do mísy dejte pšeničnou hladkou mouku a ve stejném množství celozrnou mouku žitnou.
Osolte, přidejte kmín a promíchejte.
Potom přilijte vodu a trochu z kvásku (nebo i celý) a uhněťte řídší těsto.
Pokud chcete mít něco speciálního, můžete do těsta přidat další inkredience
(koření, ovesné vločky, ječné krupky, pohanku apod.).
Těsto nechte asi dvě hodiny stát (nebo i přes noc).
chlebánky
chlebánky Kvásek má co jíst a těsto vám zkysne a nakypří se.
Trochu zkvašeného těsta si můžete uchovat a vypěstovat si tak další kvásek pro příště.. :o)))
Na pánev dejte olej a těsto po lžicích do horkého oleje pokládejte,
vařečkou omočenou v oleji dotvarujte do placiček.
chlebánky Nejprve nechte olej při nižší teplotě, placičky vám ještě na pánvi vyběhnou,
a ke konci smažení přidejte na plameni pro dotvoření hnědavé kůrky.
chlebánky Dobrou chuť..

-b- -h-



na začátek